Le problème de la minorité allemande en Tchécoslovaquie - Alberty, Maurice H. (Imprimerie F. Deshayes, 1937)
Publikace, se zabývá postavením německé menšiny v meziválečném Československu. Autor analyzuje historické, politické a národnostní souvislosti vzniku československého státu a rozebírá otázky právního, kulturního a politického postavení sudetských Němců. Text reflektuje napětí mezi většinovým národem a menšinou v kontextu evropské meziválečné politiky a sílících nacionalistických tendencí.