Odluka státu od církve - Růžička, Karel, 1895- (Knihovna práce a pokroku, 1922)
Krátká politicko-společenská studie se zabývá otázkou odloučení státu od církve v kontextu počátků Československé republiky. Autor analyzuje historické kořeny vztahu mezi státní mocí a církevními institucemi, poukazuje na problematické aspekty jejich propojení a argumentuje ve prospěch sekularizace jako předpokladu demokratického a moderního státu.