Odluka státu od církve - Růžička, Karel, 1895- (V Brně : nákladem Práce, 1922)
Krátká politicko-společenská studie se zabývá otázkou odloučení státu od církve v kontextu počátků Československé republiky. Autor analyzuje historické kořeny vztahu mezi státní mocí a církevními institucemi, poukazuje na problematické aspekty jejich propojení a argumentuje ve prospěch sekularizace jako předpokladu demokratického a moderního státu.
Keywords: 1918-1939; stát a církev; odluka církve od státu; sekularizace; sociální změna; Československo; studie; church and state; separation of church and state; secularization; social change; Czechoslovakia; studies