V patřičných mezích : reprezentace aktivismu mladistvých v online veřejném prostoru - Vochocová, Lenka, 1979-; Rosenfeldová, Jana, 1979-; Kárníková, Lydie; Supa, Markéta; Kudrnáč, Aleš (Praha : Dokořán, 2025)
Mladí lidé angažující se v otázkách klimatu, Evropské unie nebo ve sporech s místní radnicí vzbuzují zájem médií i veřejnosti. Reakce na jejich aktivity v online prostoru nabízejí možnost sledovat, jak se v českém mediálním kontextu utváří význam pojmu „aktivismus“. Kniha ukazuje, jak česká veřejnost přistupuje k občanským a politickým aktivitám dětí a mladistvých. Věnuje se mediální konstrukci dětství jako ne-dospělosti, jako určité nedostatečnosti, a jejím lokálně specifickým formám, které zohledňují i postsocialistický kontext Česka. Nabízí odpovědi na otázky, jaká jsou očekávání vůči mladistvým a jejich aktivnímu občanství, jakými způsoby je jim upírána možnost politické angažovanosti a jak jsou reprezentováni jako „ti druzí“ v generačním i mezigeneračním srovnání.
Obsahuje bibliografie a bibliografické odkazy
České a anglické resumé
Keywords: aktivismus; mládež; politická angažovanost; sociální sítě; mediální obraz; Česko; kolektivní monografie; activism; youth; political involvement; social networks; media coverage; Czechia; collective monographs