Společnost singularit : o strukturální proměně modernity - Reckwitz, Andreas, 1970- (Filosofie a sociální vědy, 2025)
Zatímco průmyslové společnosti počátku 20. století produkovaly standardizované výrobky, města, organizace a subjekty, v našich pozdně moderních společnostech si ceníme výjimečnosti: jedinečných předmětů, zážitků, míst, jednotlivců, událostí a komunit. Autor zkoumá příčiny, struktury a důsledky takové společnosti singularit, v níž podle něj nyní žijeme. Ta systematicky produkuje nerovnost: trhy jsou založeny na logice vítěz bere vše, pracovní místa jsou polarizována, venkovské regiony zanedbávány a tradiční střední třída je odcizena. Dalším důsledkem singularizace je pak rozmach populismu a agresivního nacionalismu.