Společnost singularit : o strukturální proměně modernity - Reckwitz, Andreas, 1970-; Ďásek Schwarzová, Zuzana, 1987-; Bíba, Jan; Lánský, Ondřej, 1981-; Smejkalová, Kateřina, 1986-; Filosofický ústav (Akademie věd ČR) (Praha : Filosofia, 2025)
Zatímco průmyslové společnosti počátku 20. století produkovaly standardizované výrobky, města, organizace a subjekty, v našich pozdně moderních společnostech si ceníme výjimečnosti: jedinečných předmětů, zážitků, míst, jednotlivců, událostí a komunit. Autor zkoumá příčiny, struktury a důsledky takové společnosti singularit, v níž podle něj nyní žijeme. Ta systematicky produkuje nerovnost: trhy jsou založeny na logice vítěz bere vše, pracovní místa jsou polarizována, venkovské regiony zanedbávány a tradiční střední třída je odcizena. Dalším důsledkem singularizace je pak rozmach populismu a agresivního nacionalismu.
Přeloženo z němčiny
Závěrečnou studii "Společnost singularit v českém kontextu: od struktury společnosti k resilienci" napsali Jan Bíba, Ondřej Lánský, Kateřina Smejkalová
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Vydavatel: Filosofický ústav AV ČR
Keywords: společnost; sociální změna; modernizace; individualismus; sociální nerovnost; moderní společnost; monografie; society; social change; modernization; individualism; social inequality; modern society; monographs