Přepište (místní) dějiny - Stehlík, Michal, 1976-; Groman, Martin, 1976- (V Brně : Jota, 2025)
Není malých dějin! Michal Stehlík a Martin Groman ukazují proměny krajiny, paměti i lidí na originálních příbězích z regionální historie. Mezi různými kouty Čech, Moravy a Slezska lze najít nečekané rozdíly a podobnosti. Propojení velkých dějiny s historií konkrétních měst a regionů odhaluje souvislosti, které často zůstávají skryté. Autoři úspěšné série Přepište dějiny se s vámi vydají na cestu po známých i zapomenutých místech České republiky a ukážou, jak se v průběhu času proměňovala - nejen krajina, ale i paměť, příběhy a lidé. Dozvíte se o osudech zapomenutých osobností před rokem 1918, o šlechtických rodech, o změnách po roce 1945 i to, jaké skutečnosti měly vliv na ekonomický vývoj regionů. Historie se již nejeví jen jako sled událostí, ale jako živý příběh, který se stále vyvíjí.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
Keywords: regionální dějiny; politické dějiny; interpretace dějin; sociální paměť; historické vědomí; dějiny; Česko; Československo; podcasty; sborníky; regional history; political history; interpretation of history; social memory; historical consciousness; history; Czechia; Czechoslovakia; podcasts