Stát a moc v islámské právní kultuře - Osina, Petr, 1975- (Praha : Leges, 2025)
Publikace se zabývá teoretickými i historickými aspekty vztahu mezi státní mocí, právem a náboženskou autoritou v prostředí islámské právní tradice. Autor analyzuje základní koncepty islámského práva (šaría), zdroje právní normativity a vývoj politicko-právních institucí v muslimských společnostech. Kniha se soustředí na otázku legitimity moci, postavení panovníka a náboženských učenců, vztah mezi světskou a náboženskou autoritou a proměny těchto konceptů v historickém i současném kontextu. Publikace nabízí systematický výklad zasazený do širšího rámce právní teorie a politické filozofie a přispívá k hlubšímu porozumění islámské právní kultuře v komparativní perspektivě.
Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
České a anglické resumé
Keywords: 19.-20. století; islámské právo; stát a právo; vládní formy; konstitucionalismus; islámské země; monografie; 19th-20th centuries; Islamic law; state and law; system of government; constitutionalism; Islamic countries; monographs