Právo z osmdesátek, aneb, Oldies - Telec, Ivo, 1959- (Praha : Leges, 2025)
Kniha přináší málo známé nebo neznámé informace z právních dějin každodennosti v Československu v 80. letech. Zaměřena je na poměrně opomíjenou dobu končícího starého režimu a pronikání nových prvků, například na oživení podnikání a družstevní samosprávy, na soukromá ubytování a soukromá vyučování, dále na administrativně-direktivní úskalí umělecké činnosti, otázky advokacie, ale i na léčitelství, jógu či akupunkturu anebo na skrytý skauting. Podstatnou část tvoří pohled na zábavní právo, zejména v oblasti diskoték a podobných akcí. Rozebrány jsou právní případy Jazzové sekce a Sekce mladé hudby Svazu hudebníků či Mezinárodní organizace novinářů, stejně tak i právní překážky soukromých zahraničních cest a zahraničního obchodu. Autor vychází z vlastních zkušeností a z archivních pramenů. Některé děje jsou vyprávěny odlehčenou formou v kontrastu s vážným obsahem.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
České a anglické resumé
Keywords: 1980-1990; právní dějiny; kulturní život; zábavní průmysl; diskotéky; právní aspekty; socialismus; každodenní život; právo a společnost; Československo; populárně-naučné publikace; history of law; cultural life; show business; discotheques; legal aspects; socialism; everyday life; law and society; Czechoslovakia; popular works