Die beiden Grundprobleme der Ethik - Schopenhauer, Arthur, 1788-1860 (Berlin : Deutsche Buch-Gemeinschaft, 1924)
Svazek obsahuje dvě oceňované akademické práce věnované základním otázkám etiky: pojednání O svobodě lidské vůle a O základu morálky. Autor v nich systematicky rozpracovává problematiku determinismu a svobody vůle a kriticky analyzuje tradiční morální filozofii. V první části se zabývá otázkou možnosti svobodného jednání člověka ve vztahu k příčinnosti a nutnosti, ve druhé části hledá fundament morálky, který nachází v soucitu jako základním etickém principu. Dílo představuje klíčový text Schopenhauerovy praktické filozofie a významný příspěvek k novodobé etické teorii.
Ueber die Freiheit des menschlichen Willens — Ueber das Fundament der Moral
Tištěno švabachem
Keywords: Schopenhauer, Arthur, -- 1788-1860; 18.-19. století; determinismus; svobodná vůle; etika; praktická filozofie; monografie; 18th-19th centuries; determinism; free will; ethics; practical philosophy; monographs