Modely ekonomických a finančních časových řad - Šimpach, Ondřej; Šimpachová Pechrová, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Katedra statistiky a pravděpodobnosti (Praha : VŠE, Nakladatelství Oeconomica, 2025)
Publikace poskytuje systematický výklad metod analýzy a modelování časových řad se zaměřením na ekonomická a finanční data. Text seznamuje čtenáře s teoretickými východisky i praktickými postupy konstrukce, odhadu a interpretace modelů používaných při analýze vývoje ekonomických ukazatelů a finančních trhů. Důraz je kladen na aplikaci statistických metod, práci s reálnými daty a na možnosti predikce budoucího vývoje.
Nad názvem: Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky, Katedra statistiky a pravděpodobnosti
Obsahuje bibliografii
Doporučeno pro magisterské studium na VŠE v Praze
Keywords: analýza časových řad; statistické metody; matematické modelování; predikční modely; vysokoškolská skripta; učebnice vysokých škol; time series analysis; statistical methods; mathematical modeling; predictive models; college textbooks; textbooks (higher)