Překladatelské posuny v dokumentech EU : kontrastivní analýza projevů nominálnosti - Nováková, Eva (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Monografie se zaměřuje na problematiku překladatelských posunů v dokumentech Evropské unie se zvláštním důrazem na projevy nominálnosti. Autorka na základě kontrastivní analýzy českých a anglických textů zkoumá, jak se v institucionálním diskurzu EU proměňuje míra nominalizace a jaké jazykové prostředky jsou při překladu využívány. Publikace analyzuje typické rysy unijní legislativy a administrativních textů, identifikuje systematické překladatelské strategie a hodnotí jejich dopad na srozumitelnost, styl a funkci cílového textu. Teoretická část vymezuje základní pojmy translatologie a textové lingvistiky, empirická část přináší detailní rozbor autentického korpusu dokumentů.