Antiqua et nova : nóta o vztahu mezi umělou a lidskou inteligencí - Štěch, František, 1980- (Dokumenty (Karmelitánské nakladatelství), 2025)
Publikace Antiqua et nova je oficiálním dokumentem katolické církve věnovaným vztahu mezi umělou a lidskou inteligencí. Z teologické a etické perspektivy reflektuje rozvoj umělé inteligence a jeho dopady na člověka a společnost. Text zdůrazňuje rozdíl mezi technickou inteligencí a lidskou osobní rozumovostí zakotvenou v důstojnosti člověka. Zabývá se otázkami odpovědnosti, morálky a hranic technologického pokroku a vyzývá k dialogu mezi teologií, vědou a technologickou praxí.