Antiqua et nova : nóta o vztahu mezi umělou a lidskou inteligencí - Katolická církev. Dikasterium pro nauku víry; Štěch, František, 1980-; Katolická církev. Dikasterium pro kulturu a vzdělávání; Karmelitánské nakladatelství; Univerzita Karlova. Evangelická teologická fakulta (V Praze : Karmelitánské nakladatelství, 2025)
Publikace Antiqua et nova je oficiálním dokumentem katolické církve věnovaným vztahu mezi umělou a lidskou inteligencí. Z teologické a etické perspektivy reflektuje rozvoj umělé inteligence a jeho dopady na člověka a společnost. Text zdůrazňuje rozdíl mezi technickou inteligencí a lidskou osobní rozumovostí zakotvenou v důstojnosti člověka. Zabývá se otázkami odpovědnosti, morálky a hranic technologického pokroku a vyzývá k dialogu mezi teologií, vědou a technologickou praxí.
Vydalo Karmelitánské nakladatelství ve společnosti KatMedia, s.r.o.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
Český text
Přeloženo z angličtiny
Keywords: Katolická církev. -- Dikasterium pro kulturu a vzdělávání; Katolická církev. -- Dikasterium pro nauku víry; 21. století; umělá inteligence; inteligence (schopnost); technika a společnost; učení katolické církve; křesťanské pojetí; etické a morální aspekty; dokumenty; 21st century; artificial intelligence; intelligence; technology and society; Catholic doctrine; Christian approach; ethical and moral aspects; documents