Izrael : židovský stát v rozpadajícím se světě - Hlaváček, Petr, 1974- (Forum 24 : Fórum pro média, kulturu a civilizaci, z.s., 2025)
Kolektivní monografie se zaměřuje na postavení a roli Izraele v současném dynamicky se proměňujícím a geopoliticky nestabilním světě. Publikace nabízí pluralitní pohled na historické, politické, bezpečnostní i kulturní souvislosti existence židovského státu a analyzuje jeho vnitřní vývoj i mezinárodní postavení. Autoři se věnují otázkám identity, demokracie, náboženství, vztahů s okolními státy i širšímu kontextu krizí současného globálního řádu. Kniha propojuje historickou perspektivu s aktuálními tématy a přispívá k hlubšímu porozumění významu Izraele v kontextu rozpadajících se jistot mezinárodní politiky.