Sociální souvislosti aktivního stáří - Tomeš, Igor, 1931-2018; Šámalová, Kateřina, 1980-; Nakladatelství Karolinum; Univerzita Karlova (Praha : Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2026)
Kolektivní monografie je výsledkem výzkumné práce autorského týmu katedry sociální práce Filozofické fakulty UK. Reaguje na všeobecné přesvědčení, že kvalitu života seniorů pozitivně ovlivňuje aktivita ve stáří. Zkoumá, zda a jak současná sociální politika vlády, občanská společnost a aktuální systémy sociálních služeb aktivity a samostatnost stárnoucí populace skutečně podporují. Autoři na základě analýz dospěli k řadě kritických závěrů a předkládají i návrhy ke zlepšení. Současně upozorňují, že sociální služby a sociální práce budou muset v 21. století řešit nové sociální výzvy, vyvolané nejen demografickými jevy, ale také digitalizací, globalizací či novodobým stěhováním národů. Varují, že na to naše sociální systémy nejsou připravené.
Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
Částečně slovenský text, anglické resumé
Keywords: senioři; stárnutí; aktivní stárnutí; kvalita života; sociální práce; sociální péče; Česko; kolektivní monografie; older people; aging; active aging; quality of life; social work; social care; Czechia; collective monographs