Efektivnost ve zdravotnictví - Havlík, Pavel; Maaytová, Alena; Pažitný, Peter, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Hlavním cílem této práce je zhodnotit efektivnost ve zdravotnicí ve státech OECD a Ruska v letech 2005–2019. Dalšími cíli je zhodnotit vývoj efektivnosti v České republice a určit vzorové země z hlediska efektivnosti pro české zdravotnictví. Analýza byla provedena pomocí metody DEA, MCDA a dotazníkového šetření mezi odborníky na české zdravotnictví. Pro analýzu byla využita data, která byla převzata z databáze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, Světové zdravotnické organizace a Světové banky. Na základě dotazníkového šetření byly jako nejdůležitější vstupy do zdravotnictví vybrány výdaje na zdravotnictví k HDP, počet zdravotnického personálu na 1 000 obyvatel a počet lůžek v nemocnicích na 1 000 obyvatel. Jako nejdůležitější výstupy byly určeny naděje dožití ve zdraví, střední délka života, kojenecká úmrtnost. Na základě analýzy bylo zjištěno, že mezi nejefektivnější země z hlediska zdravotnictví patří např. Turecko, Izrael, Polsko a Lucembursko. Dále bylo zjištěno, že efektivnost zdravotnictví ve sledovaných zemí převážně roste, s výjimkou několika zemí, mezi které patří i Česká republika. Jako primární vzorovou zemí pro české zdravotnictví byl zjištěn Izrael. Dále pak také Estonsko, Lucembursko, Itálie, Anglie, Španělsko, Slovinsko a Kanada. V závěru práce jsou doporučení pro tvůrce zdravotních politik, které upozorňují na případné skutečnosti snižující efektivnost českého zdravotnictví oproti vzorovým zemím.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations