Společenská odpovědnost nebo ESG iluze? : Vliv společensky zodpovědné správy (governance) malých a středních podniků na greenwashing - Kuděj, Michal (2026)
Habilitační práce se zabývá problematikou společenské odpovědnosti a tzv. greenwashingu v segmentu malých a středních podniků (MSP). V kontextu rostoucího tlaku na udržitelnost a transparentnost se zkoumá, jakým způsobem ovlivňují principy společensky odpovědné správy a řízení (governance) tendenci MSP uchylovat se k zavádějícím tvrzením o své environmentální a sociální výkonnosti. Práce si klade za cíl analyzovat mediační a moderační vliv těchto principů na vztah mezi tlakem zainteresovaných stran, interními omezeními podniků a výskytem vnímaného greenwashingu. Teoretická část práce se věnuje analýze regulačních rámců pro ESG reporting v klíčových světových ekonomikách, jako jsou Evropská unie, USA a Čína, a identifikuje rozdíly v jejich přístupech. Dále se práce soustředí na význam společensky odpovědného řízení, přičemž analyzuje charakteristiky řídících orgánů, jako jsou diverzita, nezávislost členů či přítomnost specializovaných výborů, a jejich vliv na kvalitu a transparentnost ESG zpráv. Fenomén greenwashingu je zde interpretován jako důsledek selhání podnikové správy, vnějšího tlaku a interních omezení, která jsou pro MSP typická. Pro empirickou část práce byl realizován kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 640 respondentů z řad MSP v zemích Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Pro analýzu dat byla využita metoda parciálního modelování strukturálních rovnic (PLS-SEM), která umožnila testovat komplexní vztahy mezi proměnnými, včetně mediačních a moderačních efektů. Výsledky výzkumu ukazují, že MSP vnímají tlak zainteresovaných stran, zejména těch sekundárních (média, nevládní organizace), jako významný faktor ovlivňující jejich ESG chování. Tento tlak však paradoxně nekoreluje s reálnými změnami, ale zvyšuje pravděpo