Mezi obcí a státem : fenomén okresní samosprávy v českých zemích - Breburdová, Miroslava; Klečacký, Martin, 1985- (Studie z moderních českých dějin, 2025)
Publikace se zaměřuje na fenomén okresní samosprávy v českých zemích v kontextu moderních dějin. Kolektiv autorů analyzuje vývoj, fungování a význam okresní úrovně správy jako specifického mezičlánku mezi lokální a centrální mocí. Kniha se věnuje institucionálním proměnám, kompetencím i praktickému výkonu samosprávy v různých historických obdobích a sleduje její roli v širších politických, správních a společenských souvislostech.