Mezi obcí a státem : fenomén okresní samosprávy v českých zemích - Breburdová, Miroslava; Klečacký, Martin, 1985-; Masarykův ústav a Archiv (Akademie věd ČR); Státní oblastní archiv v Praze; Muzeum Podblanicka (Vlašim, Česko) (Praha : Masarykův ústav a Archiv AV ČR, v.v.i. : Státní oblastní archiv v Praze ; Vlašim : Muzeum Podblanicka, p.o., 2025)
Publikace se zaměřuje na fenomén okresní samosprávy v českých zemích v kontextu moderních dějin. Kolektiv autorů analyzuje vývoj, fungování a význam okresní úrovně správy jako specifického mezičlánku mezi lokální a centrální mocí. Kniha se věnuje institucionálním proměnám, kompetencím i praktickému výkonu samosprávy v různých historických obdobích a sleduje její roli v širších politických, správních a společenských souvislostech.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Anglické resumé
Keywords: 19.-20. století; územní samospráva; správní dějiny; působnost veřejné správy; okresy; Česko; případové studie; 19th-20th centuries; regional administration; history of administration; public administration competence; districts; Czechia; case studies