Dějiny Grónska : krajní možnosti civilizace - Koubský, Petr, 1961- (Edice N, 2026)
Petr Koubský vypráví příběh ostrova, jehož osud hýbe světovou politikou Grónsko není jen nekonečná plocha ledu na okraji mapy. Je to místo, kde se člověk po tisíce let potkává s extrémní přírodou – kde se i dnes rozhoduje o věcech, které přesahují jeho hranice. Na největším ostrově světa žije jen hrstka lidí, přesto má Grónsko v dějinách i současné geopolitice překvapivě důležitou roli. Od prvních osadníků až po dnešní střet zájmů velmocí sleduje kniha Dějiny Grónska dlouhý příběh přežití, přizpůsobování i moci. Petr Koubský čtenáře tímto příběhem provází srozumitelně a s citem pro souvislosti – a pomáhá pochopit, proč je dnes Grónsko takové, jaké je.