Dějiny Grónska : krajní možnosti civilizace - Koubský, Petr, 1961-; N media (vydavatelství) (Praha : N media, a.s., 2026)
Petr Koubský vypráví příběh ostrova, jehož osud hýbe světovou politikou Grónsko není jen nekonečná plocha ledu na okraji mapy. Je to místo, kde se člověk po tisíce let potkává s extrémní přírodou – kde se i dnes rozhoduje o věcech, které přesahují jeho hranice. Na největším ostrově světa žije jen hrstka lidí, přesto má Grónsko v dějinách i současné geopolitice překvapivě důležitou roli. Od prvních osadníků až po dnešní střet zájmů velmocí sleduje kniha Dějiny Grónska dlouhý příběh přežití, přizpůsobování i moci. Petr Koubský čtenáře tímto příběhem provází srozumitelně a s citem pro souvislosti – a pomáhá pochopit, proč je dnes Grónsko takové, jaké je.
Obsahuje bibliografii
Keywords: geopolitika; přírodní poměry; dějiny; adaptace na změnu klimatu; extrémní životní podmínky; Grónsko; literatura faktu; geopolitics; natural conditions; history; climate change adaptation; wilderness survival; Greenland; non-fiction