Hermeneutika jako teorie porozumění : od základních otázek jazyka k výkladu bible - Pokorný, Petr, 1933-2020 (Teologie, 2006)
Publikace představuje kolektivní dílo zaměřené na problematiku interpretace textu, zejména biblických spisů, v kontextu filozofie jazyka a teologie. Autoři analyzují základní otázky hermeneutiky, včetně povahy porozumění, vztahu mezi jazykem a významem a metod výkladu posvátných textů. Kniha propojuje teologické, filozofické i filologické přístupy a nabízí historický i systematický pohled na vývoj hermeneutického myšlení. Zvláštní důraz je kladen na interpretaci Bible v původních jazycích a na roli hermeneutiky v současné teologii.