Hermeneutika jako teorie porozumění : od základních otázek jazyka k výkladu bible - Pokorný, Petr, 1933-2020; Čapek, Jakub, 1972-; Dostálová, Růžena, 1924-2014; Karfíková, Lenka, 1963-; Koubová, Alice, 1974-; Mathauser, Zdeněk, 1920-2007; Mrázek, Jiří, 1960-; Noble, Ivana, 1966-; Pištora, Aleš; Prudký, Martin, 1960-; Roskovec, Jan, 1966-; Souček, Josef Bohumil, 1902-1972; et al. (Praha : Vyšehrad, 2006)
Publikace představuje kolektivní dílo zaměřené na problematiku interpretace textu, zejména biblických spisů, v kontextu filozofie jazyka a teologie. Autoři analyzují základní otázky hermeneutiky, včetně povahy porozumění, vztahu mezi jazykem a významem a metod výkladu posvátných textů. Kniha propojuje teologické, filozofické i filologické přístupy a nabízí historický i systematický pohled na vývoj hermeneutického myšlení. Zvláštní důraz je kladen na interpretaci Bible v původních jazycích a na roli hermeneutiky v současné teologii.
Obsahuje bibliografie, bibliografické odkazy a rejstříky
Částečně řecký text
Keywords: hermeneutika; biblická hermeneutika; interpretace textů; exegeze; biblická exegeze; filozofie jazyka; kolektivní monografie; hermeneutics; Biblical hermeneutics; interpretation of texts; Exegesis; Biblical exegesis; philosophy of language; collective monographs