Výzvy pro pražský MICE segment - Chvátalová, Kateřina (2026)
Název disertační práce: Výzvy pro pražský MICE segment Abstrakt v českém jazyce Tato disertační práce vznikla, aby popsala a představila změny a výzvy, se kterými se v letech 2020 – 2025 setkalo pražské MICE odvětví. Pandemie covid-19 spustila řetězec trvalých i přechodných změn, které zásadním (a dosud nepoznaným) způsobem změnily stávající podobu ekosystému business events/MICE. Autorka nejprve realizovala sekundární výzkum založený na studiu dostupných vědeckých pramenů. Na základě vymezení existujících mezer v poznání a chybějící relevantní vědecké literatuře zaměřené predominantně na český/pražský segment MICE byly stanoveny plány pro provedení vlastního primárního smíšeného výzkumu. Autorka na základě výsledků kvantitativního adresného dotazníku otestovala hypotézu, že pandemie covidu přinesla pražské MICE scéně doposud největší krizi od roku 1989. Hypotéza byla šetřením potvrzena. Potvrzení hypotézy se stalo výchozím bodem pro následnou fázi primárního kvalitativního výzkumu založeném na realizaci 20 polostrukturovaných rozhovorů s exekutivními profesionály z oboru MICE v Praze. Pro zpracování dat z rozhovorů byla použita interpretativně-induktivní metoda Gioia, která má své kořeny v grounded theory. Právě trojfázové kódování a postupný vznik konceptů, témat a agregovaných dimenzí představuje hlavní přínos vlastního výzkumu disertační práce. Kvalitativní výzkum dospěl metodou Gioia k počtu 7 finálních agregovaných dimenzí, které představují výslednou podobu aktuálních výzev, kterým v roce 2025 pražský MICE segment čelí. Praha doposud těží zejména z bohatých a produktivních předcovidových let, tato základ-na tvořená poměrem kvalita/cena, dostačující infrastrukturou a kvalitou služeb pomohla Praze k relativně rychlému a úspěšnému návratu k růstu po krizovém období běhe