Výzvy pro pražský MICE segment - Chvátalová, Kateřina; Průša, Přemysl, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2026)
Název disertační práce: Výzvy pro pražský MICE segment Abstrakt v českém jazyce Tato disertační práce vznikla, aby popsala a představila změny a výzvy, se kterými se v letech 2020 – 2025 setkalo pražské MICE odvětví. Pandemie covid-19 spustila řetězec trvalých i přechodných změn, které zásadním (a dosud nepoznaným) způsobem změnily stávající podobu ekosystému business events/MICE. Autorka nejprve realizovala sekundární výzkum založený na studiu dostupných vědeckých pramenů. Na základě vymezení existujících mezer v poznání a chybějící relevantní vědecké literatuře zaměřené predominantně na český/pražský segment MICE byly stanoveny plány pro provedení vlastního primárního smíšeného výzkumu. Autorka na základě výsledků kvantitativního adresného dotazníku otestovala hypotézu, že pandemie covidu přinesla pražské MICE scéně doposud největší krizi od roku 1989. Hypotéza byla šetřením potvrzena. Potvrzení hypotézy se stalo výchozím bodem pro následnou fázi primárního kvalitativního výzkumu založeném na realizaci 20 polostrukturovaných rozhovorů s exekutivními profesionály z oboru MICE v Praze. Pro zpracování dat z rozhovorů byla použita interpretativně-induktivní metoda Gioia, která má své kořeny v grounded theory. Právě trojfázové kódování a postupný vznik konceptů, témat a agregovaných dimenzí představuje hlavní přínos vlastního výzkumu disertační práce. Kvalitativní výzkum dospěl metodou Gioia k počtu 7 finálních agregovaných dimenzí, které představují výslednou podobu aktuálních výzev, kterým v roce 2025 pražský MICE segment čelí. Praha doposud těží zejména z bohatých a produktivních předcovidových let, tato základ-na tvořená poměrem kvalita/cena, dostačující infrastrukturou a kvalitou služeb pomohla Praze k relativně rychlému a úspěšnému návratu k růstu po krizovém období běhe
Praha doposud nemá sobě rovnou konkurenci v rámci MICE na domácí české scéně, zato jí ale v posledních letech silně pronásleduje regionální konkurence zastoupená zejména polskými velkoměsty a jejich schopnosti realizovat větší akce a poskytnout celoroční dálkové lety. Praha na základě výsledků výzkumu nemá dostatečnou podporu ve svých MICE aktivitách ze strany centrální vlády, ani regionálních/krajských vlád. Covid urychlil generační výměnu v rámci segmentu MICE v podobě nástupu generace Z, jejíž postoje, hodnoty a přístup k hospitality a MICE není současnými exekutivními leadery oboru vždy přijímán s pochopením. Tato strukturální změna představuje zásadní výzvu v rámci oboru, protože nastavuje zrcadlo upadajícímu zájmu nových pracovníků pracovat v rámci oboru, jehož podmínky a nastavení pracovní doby, popisu práce apod. je pro ně spíše odpuzující, a obor sám pro ně přestává být atraktivní.
Vedoucí práce: Přemysl Průša
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations