Management akademické integrity v éře generativní AI : Integrovaný model faktorů neetického chování studentů - Novák, Michal (2026)
Habilitační práce navrhuje a empiricky ověřuje integrovaný model vysvětlující neetické vy-užívání generativní umělé inteligence (GenAI) studenty, který propojuje situačně-motivační rámec Diamantu podvodu (schopnost, příležitost, motivace, racionalizace) s dispozičním prediktorem Intelektuální pokory. Kvantitativní průřezová studie byla realizo-vána online na vzorku 290 vysokoškolských studentů a analyzována metodou PLS-SEM. Klíčové výsledky potvrzují robustní sekvenční řetězec od vnímané příležitosti (OPO) přes motivaci (MOT) a racionalizaci (RAT) k záměru (INT) a jednání (ACT), přičemž OPO je do-minantním prediktorem MOT a současně posiluje RAT. Model dosahuje uspokojivé pre-dikční síly a vysvětluje 37,9 % variance v jednání (ACT). Z dispozičních faktorů se prokazu-je protektivní účinek nezávislosti intelektu a ega (IH-EGO), která snižuje motivaci i záměr GenAI neeticky využívat, zatímco otevřenost k revizi názoru (IH-OPEN) paradoxně zvyšuje motivaci; dále se ukazuje pozitivní vztah respektu k názorům druhých (IH-RESP) k raciona-lizaci. Analýza dále potvrzuje moderační efekt IH-OPEN, který tlumí vztah mezi schopností (CAP) a vnímanou příležitostí (OPO). Studie tak rekontextualizuje Diamant podvodu pro éru GenAI, integruje dispoziční a situační determinanty chování a implikuje posun od de-tekce k prevenci: redesign hodnocení omezující příležitosti, kultivaci kritické AI gramotnosti a rozvoj intelektuálních ctností jako součást akademické integrace GenAI.