Analýza a návrh optimalizace systému kalkulací ve vybrané organizaci - Synáková, Kateřina; Štamfestová, Petra, 1984-; Kubíček, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2026)
Tato diplomová práce se věnuje problematice kalkulací jakožto klíčového nástroje pro řízení nákladů a podporu manažerského rozhodování v průmyslovém podniku Sellier&Bellot. Hlavním cílem práce je zhodnotit stávající systém kalkulací v této společnosti, a to se zaměřením na strukturu nákladů, metody alokace nepřímých nákladů a podobu používaného kalkulačního vzorce. Teoretická část práce vymezuje základní pomy z oblasti manažerského a nákladového účetnictví, klasifikaci nákladů a popisuje různé metody a druhy kalkulací. Praktická část pak obsahuje analýzu nákladové struktury vybraného střediska, kde dominují fixní a jednicové náklady. Kritická analýza současného stavu odhalila nedostatky zejména v alokaci režijních nákladů, kde využívání hodnotových základen a vysoká míra agregace vede ke zkreslování nákladů u technologicky odlišných produktů. V závěru práce jsou formulována optimalizační opatření, která zahrnují zejména přechod k naturálním rozvrhovým základnám a rozčlenění režií na dílčí aktivity. Navržené změny směřují ke zpřesnění kalkulací, eliminaci vzájemného dotování produktů a poskytnutí relevantnějších podkladů pro cenotvorbu a strategické rozhodování managementu.
Vedoucí práce: Petra Štamfestová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses