Václav Havel : zápisky obviněného ; Diář Václava Havla 1977 - Havel, Václav, 1936-2011.; Dušek, David, 1969-; Knihovna Václava Havla (Praha, Česko); FTV, spol. s r.o. (Praha : Knihovna Václava Havla, o.p.s. : FTV, spol. s r.o., 2016)
O existenci útržkovitých deníkových záznamů, přibližujících nejbolestivější setkání Václava Havla s represivními složkami komunistické moci, neměl dlouho nikdo ponětí. Sám Václav Havel se o nich nikde nezmiňoval a ani v rozhovorech s nejbližšími se ke své vězeňské zkušenosti příliš nevracel. K jejich objevení došlo až před necelými dvěma lety, kdy David Dušek začal pořádat pozůstalost svého dědečka Zdeňka Urbánka - překladatele, esejisty a celoživotního rádce a přítele Václava Havla. V jedné z krabic s písemnostmi nalezl diář s poznámkami, jejichž rukopis se nápadně podobal písmu Václava Havla. Svou domněnku se rozhodl zkonzultovat s Annou Freimanovou, která byla s Václavem Havlem v úzkém kontaktu již od 80. let, a fantastický objev byl na světě: nezpochybnitelně autentická výpověď obviněného ve vyšetřovací vazbě.
Částečně přeloženo z angličtiny
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: Havel, Václav, -- 1936-2011; 20.-21. století; 1977-1989; 1977; političtí vězni; disidenti; čeští dramatici; prezidenti; Československo; Česko; eseje; deníky; faksimile; 20th-21st centuries; political prisoners; dissenters; Czech dramatists; presidents; Czechoslovakia; Czechia; essays; diaries; facsimiles