Filosofický a dějinný smysl geopolitiky 20. a 21. století - Bednář, Miloslav, 1948-; Academia (nakladatelství); Akademie věd České republiky. Středisko společných činností (Praha : Academia, 2026)
Autor rozvrhuje filozofický a dějinný smysl geopolitiky v rámci světových dějin od první světové války do jeho současného vyústění. Ukazuje hlavní souřadnice, jež se během 20. století vyvinuly jako souvislý geopolitický střet fenoménu demokratické civilizace s totalitarismem. Popisuje, jak tento konflikt určujícím způsobem charakterizuje přítomné světové dějiny. Jádro knihy tvoří analýza současné druhé studené války, tedy v podstatě již globálního konfliktu mezi většinou států demokratické civilizace a úzce kooperující, totalitně orientovanou globální osou Rusko-Írán-Čína-Severní Korea, jenž se zatím v nejdramatičtější podobě odehrává jako dobyvačná ruská válka proti Ukrajině či íránská válka proti Izraeli a demokratickému světu prostřednictvím zástupných teroristických uskupení.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstříky
České a anglické resumé
Keywords: 20.-21. století; geopolitika; mezinárodní konflikty; politické dějiny; sociologie politiky; filozofie dějin; eseje; 20th-21st centuries; geopolitics; international conflicts; political history; political sociology; philosophy of history; essays