Prognóza vlivu elektromobility na spotřebu elektřiny v ČR do 2050 : Integrovaný model kvantitativní analýzy a competitive intelligence - Kuncová, Jitka; Karel, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2026)
Cílem práce je navrhnout a ověřit scénářový prognostický přístup pro kvantifikaci vlivu elektromobility na spotřebu elektřiny v České republice do roku 2050 v prostředí provozovatele přenosové soustavy. Řešení kombinuje kvantitativní model difuze technologie (logistická S-křivka) se strukturovaným rámcem competitive intelligence, který podporuje průběžnou aktualizaci předpokladů v dynamickém legislativním a technologickém kontextu. Na základě ukotvení v aktuálních tržních datech a definice tří scénářů (konzervativní, referenční, akcelerovaný) jsou odvozeny trajektorie počtu elektromobilů, roční spotřeba elektromobility a indikativní dopady na špičkové zatížení. Klíčovým praktickým výstupem je prototypová webová aplikace (MVP), která implementuje jednotný scénářový datový modul, výpočetní jádro, interaktivní vizualizace a standardizované exporty pro navazující interní procesy, zejména profilování a kompatibilitu s nástroji typu DFT. Aplikace zahrnuje také scénářový modul fiskálních opatření umožňující testovat rozsahy dopadů vybraných daňových nástrojů na adopční trajektorii. Vývoj probíhal iterativně s využitím AI asistence pro urychlení prototypování, přičemž metodické volby, kontrolu konzistence a interpretaci výsledků zajišťovala autorka. Práce přispívá k transparentnímu řízení nejistot, posílení interní prognostické kapacity a snížení závislosti na externích predikčních podkladech při dlouhodobém plánování.
Vedoucí práce: Tomáš Karel
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet