Návrh portfolia znalostí studenta MBA programu - Láníková, Marcela (2026)
Práce se zaměřuje na problematiku systematické práce se studijními materiály ve vysokoškolském vzdělávání, kde rostoucí objem informací vede k obtížím s jejich organizací, propojováním a dlouhodobým využitím. Cílem je navrhnout model digitálního portfolia znalostí studenta MBA programu, který propojuje principy správy znalostí a aktivního učení. Na základě literatury a rozhovorů se studenty MBA jsou identifikovány klíčové potřeby při práci se znalostmi. Tyto poznatky jsou převedeny do typických situací využití a tvoří východisko pro návrh modelu. Model je následně ověřen implementací v nástroji Obsidian, kde je ukázán způsob práce s poznámkami a jejich propojování. Součástí práce je datová analýza portfolia, která hodnotí jeho strukturu, pokrytí témat a míru propojení poznámek. Na základě výsledků jsou formulována doporučení pro další rozvoj a systematické využití. Ekonomické a implementační zhodnocení ukazuje, že přístup je realizovatelný s minimálními finančními náklady a jeho hlavním předpokladem je změna způsobu práce studenta. Práce dochází k závěru, že digitální portfolio znalostí nepředstavuje pouze úložiště poznámek, ale systém umožňující aktivní práci s informacemi a jejich transformaci ve znalosti.