Nerovně sjednoceni : proč zůstává východ Německa jiný - Mau, Steffen, 1968- (Books & Pipes, 2026)
Přestože od pádu Berlínské zdi uplynulo již víc než třicet pět let, zůstává Německo zemí, kterou stále prostupují rozdíly mezi bývalým Východem a Západem. Renomovaný německý sociolog ve své oceněné knize analyzuje, proč proces znovusjednocení nepřinesl očekávané vyrovnání životních podmínek, zkušeností ani identit. Na základě dat, výzkumů i osobních svědectví ukazuje, že rozdíly mezi bývalou NDR a západní částí země nejsou jen ekonomické, ale také kulturní, sociální a mentální. Kniha je podnětná nejen pro pochopení německé reality, ale i složitého procesu společenské transformace po roce 1989 v dalších středoevropských postkomunistických zemích, tedy i v České republice.