Teorie nevzdělanosti : omyly znalostní společnosti - Liessmann, Konrad Paul, 1953-; Čadský, Vladimír; Nakladatelství LEDA (Voznice : Leda, 2026)
Ostrý manifest "Teorie nevzdělanosti" účtuje s moderním školstvím. Zaklínáme se znalostní společností, ve skutečnosti ale budujeme školský systém, který produkuje specialisty bez rozhledu a absolventy bez názoru. Kniha odhaluje, jak se univerzity proměnily v továrny na sériovou výrobu kreditů, jak se ze vzdělání vytratila hloubka a stalo se pouhým zbožím, na které nikdo neposkytuje záruku. Jde o alarmující volání po návratu ke skutečnému, tedy svébytnému myšlení. S chirurgickou přesností pojmenovává absurdity současnosti: od prázdnoty Boloňského procesu přes současný kult „kompetencí“ až po soustavné digitální přehlcení, které nás zbavuje schopnosti chápat v souvislostech. "Teorie nevzdělanosti" je základní knihou pro každého, kdo odmítá věřit, že k moudrosti stačí vyhledávač. Ukazuje naopak, že v době největší dostupnosti informací strádáme intelektuálně víc než kdy dřív. Skutečné vzdělání bolí – nevzdělanost je pohodlná. Co si vybereme?
Přeloženo z němčiny
Obsahuje bibliografické odkazy
Keywords: vzdělávací politika; vzdělanost; znalostní společnost; eseje