Demokracie a nové technologie : Hanáček Vladimír, Holata Lukáš, Holubec Stanislav, Míčka Roman, Pavličíková Helena, Samohýl Jan, Staněk Jan, Šebeš Marek, Šebešová Petra, Šmíd Marek - Hanáček, Vladimír (Scientia, 2025)
Studie se zaměřuje na vztah mezi demokratickými systémy a dynamicky se rozvíjejícími digitálními technologiemi. Autoři analyzují dopady digitalizace, sociálních médií, umělé inteligence a dalších technologických inovací na fungování demokracie, politickou komunikaci i občanskou participaci. Pozornost je věnována také rizikům, jako jsou manipulace informací, narušení soukromí či proměna veřejného prostoru. Publikace přináší interdisciplinární pohled na současné výzvy demokratických společností a přispívá k debatě o budoucnosti demokracie v podmínkách technologického pokroku.