Problémy poskytování zdravotnické péče : lekce pro Nigérii - Kabourková, Anna; Sejkora, Jiří, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2026)
Tato diplomová práce se zabývá problémy poskytování zdravotnické péče v Nigérii. Přestože je Nigérie z hlediska HDP největší ekonomikou Afriky, vykazuje jedny z nejhorších výsledků v oblasti zdravotnické péče, což představuje významnou překážku jejího ekonomického rozvoje. Cílem práce je identifikovat hlavní problémy poskytování zdravotnické péče v Nigérii a navrhnout vhodné lekce k jejich zlepšení. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část vymezuje základní východiska a identifikuje klíčové problémy zdravotnictví a jejich možná řešení na obecné úrovni v zemích subsaharské Afriky. Tato část slouží jako výchozí rámec pro analytickou část, která se zaměřuje na konkrétní problémy poskytování zdravotnické péče v Nigérii a stanovuje vhodné lekce ke zlepšení situace v zemi. Práce dochází k závěru, že Nigérie disponuje významným ekonomickým potenciálem, jehož využití je však podmíněno řešením klíčových problémů, zejména nízkých výdajů na zdravotnictví a nefunkčního systému zdravotního pojištění, odlivu zdravotnického personálu a vysokého výskytu i úmrtnosti na malárii. Řešení těchto problémů je nezbytné pro zlepšení zdravotního stavu obyvatel a podporu udržitelného ekonomického růstu.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses