Cena za vysvětlitelnost : srovnání transparentních a neprůhledných modelů úvěrového skóringu v regulatorním kontextu EU - Kadlec, Michal (2026)
Rozvoj umělé inteligence transformuje finanční služby a zvyšuje efektivitu úvěrování. Evropská unie zavedla Nařízení o umělé inteligenci (AI Act) k regulaci trhu a ochraně základních práv občanů. Systémy pro úvěrový skóring jsou v něm zařazeny mezi vysoce rizikové systémy AI. Zásadní výzvu v tomto kontextu představuje vztah mezi predikční přesností a regulatorními požadavky. Nařízení klade zvýšené nároky na transparentnost, interpretovatelnost výstupů a lidský dohled. Zatímco u komplexních neprůhledných algoritmů (black-box) je naplnění těchto požadavků spojeno s nutností integrace dodatečných metod vysvětlitelnosti a s potenciálně vyššími náklady na zajištění regulatorního souladu, tradiční transparentní modely (white-box) tyto nároky plní přirozeněji. Cílem práce je prostřednictvím srovnávacího experimentu na sekundárních datech porovnat modelové přístupy v kontextu nových regulatorních požadavků a vyhodnotit vhodnost transparentních modelů (white-box) a neprůhledných algoritmů (black-box) z hlediska jejich technické výkonnosti, ekonomických důsledků a regulatorní obhajitelnosti.