Determinanty přílivu přímých zahraničních investic do vybraných sektorů zemí Visegradské čtyřky - Kaderová, Michaela (2026)
Diplomová práce se zabývá determinantami přílivu přímých zahraničních investic do vybraných sektorů ekonomik zemí Visegrádské čtyřky. Jejím cílem je identifikovat faktory, které statisticky významně ovlivňují příliv PZI, porovnat jejich význam mezi sektory a posoudit, zda v rozhodování zahraničních investorů převažují spíše sektorově specifické, nebo makroekonomické determinanty. Teoretická část práce vymezuje přímé zahraniční investice, shrnuje jejich přínosy a rizika pro hostitelské ekonomiky, popisuje vývoj PZI v zemích V4 a na základě literární rešerše identifikuje hlavní determinanty jejich přílivu. Empirická část je založena na panelové regresní analýze dat za Českou republiku, Slovensko, Polsko a Maďarsko v období 2008-2024. Analýza se zaměřuje na zpracovatelský průmysl, velkoobchod a maloobchod a finanční a pojišťovací činnosti, přičemž u zpracovatelského průmyslu je provedeno i detailnější členění do pododvětví. Modely pracují se sektorově specifickými determinantami a makroekonomickými faktory hostitelské země a jsou odhadovány také s časovým zpožděním od nula do čtyř let. Výsledky ukazují, že neexistuje jedna univerzální determinanta přílivu PZI platná napříč všemi sektory a časovými horizonty. Častěji se jako statisticky významné prosazují makroekonomické faktory, zejména velikost trhu, inflace a kvalita regulačního prostředí, zatímco sektorově specifické determinanty, především produktivita práce a náklady práce, působí selektivněji a liší se podle charakteru odvětví. Význam determinant se navíc v řadě případů projevuje se zpožděním. Práce uzavírá, že investiční atraktivita zemí V4 je utvářena kombinací celkového ekonomického a institucionálního prostředí a charakteristik jednotlivých odvětví. Pro hospodářskou politiku z toho vyplývá potřeba s