Bezpečnost na sportovních mega-akcích : případová studie MS ve fotbale 2022 v Kataru a OH 2024 v Paříži - Horáčková, Dominika (2026)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou bezpečnosti na sportovních mega-akcích. Jejím cílem je zkoumat, jak aktuální bezpečnostní hrozby a technologický vývoj ovlivňují podobu bezpečnostních opatření, a to na příkladu Mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru a Olympijských her 2024 v Paříži. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy, zejména sportovní diplomacii, sportovní mega-akce a bezpečnost těchto událostí, a zasazuje je do širšího kontextu současného bezpečnostního prostředí. Empirická část je založena na kvalitativní obsahové analýze (QCA) vybraných dokumentů vztahujících se k oběma případovým studiím. Analýza využívá otevřené kódování, přičemž bylo stanoveno pět kódů, na jejichž základě byly identifikovány hlavní tematické oblasti. Výsledky ukazují, že bezpečnostní strategie se stále více opírají o preventivní přístup, využití moderních technologií a mezinárodní spolupráci, přičemž reagují nejen na fyzické, ale i kybernetické a hybridní hrozby. Diskuze shrnuje hlavní zjištění, a zároveň identifikuje současné trendy a výzvy v oblasti bezpečnosti sportovních mega-akcí, včetně rostoucí technologizace, důrazu na koordinaci aktérů a otázky legitimity bezpečnostních opatření. Závěr práce shrnuje klíčová zjištění a naznačuje možné směry dalšího vývoje v této oblasti.