Architektury a metodologie vývoje autonomních AI agentů pro business intelligence - Ludrinská, Jaroslava (2026)
Umělá inteligence je ze své podstaty úzce provázána s daty a informacemi, které jsou jádrem business intelligence (BI). Tato diplomová práce se soustředí na specifickou formu její aplikace, tj. na autonomní agenty a agentní systémy v kontextu BI. Hlavním cílem práce bylo vytvořit ucelený metodický podklad pro vývoj a integraci těchto systémů. Na základě provedené rešerše v oblastech umělé inteligence, agentních systémů, business intelligence a nejnovějších trendů byly shrnuty teoretické základy nezbytné pro pochopení této problematiky. Práce zdůrazňuje klíčovou roli těchto technologií s ohledem na aktuální vývoj a definuje předpoklady pro jejich úspěšnou implementaci. Následně formuluje konkrétní doporučení a přístupy pro integraci agentních řešení s BI platformou a shrnuje bezpečnostních aspekty podle aktuálních standardů. Všechna tato témata se následně promítla do uceleného návrhu frameworku pro vývoj a integraci agentních systémů do business intelligence. Výsledná práce tak představuje hodnotný zdroj informací a metodický podklad pro experty, vývojáře i projektové manažery, kteří se chtějí v této oblasti zorientovat.