Účetní a daňové aspekty časového rozlišení a dohadných položek - Dvořáčková, Karolína (2026)
Diplomová práce se zabývá účetními a daňovými aspekty časového rozlišení a dohadných položek. Zaměřuje se na jejich vymezení v českých účetních a daňových předpisech, na vzájemné odlišení těchto nástrojů a na jejich správnou aplikaci v účetní praxi. Součástí práce je také analýza vybraných rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, která se týkají sporů v oblasti časového rozlišení a dohadných položek. Na základě rozboru právní úpravy a judikatury práce formuluje závěry a praktická východiska pro správné účetní a daňové posouzení těchto účetních nástrojů.