Kategorizace účetních jednotek a limity pro povinný audit : komparativní pohled na malé podniky v EU - Bartůňková, Sára; Čiperová, Lenka; Mejzlík, Ladislav, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Bakalářská práce analyzuje kategorizaci účetních jednotek a limity pro povinný audit v členských státech Evropské unie se zaměřením na malé podniky. Cílem je posoudit rozdíly v implementaci směrnice 2013/34/EU ve znění směrnice EU 2023/2775 a vyhodnotit dopad zvýšení finančních prahů na rozsah povinného auditu. Součástí je komparativní analýza 27 států Evropské unie, statistické srovnání průměrných a mediánových hodnot a modelový odhad poklesu auditovaných subjektů. Zatímco průměrné limity v Evropské unii vzrostly přibližně o 30 % a medián o více než 33 %, Česká republika zvýšila své prahy o zhruba 242 %, což lze považovat za výraznou změnu regulatorního nastavení. Modelový odhad poklesu rozsahu povinného auditu v České republice se pohybuje přibližně mezi 43 % a 51 %. Výsledky potvrzují, že rozsah povinného auditu zůstává i při jednotném evropském rámci významně ovlivněn národní regulatorní politikou.
Vedoucí práce: Lenka Čiperová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses