Problémy charakteristických hodnot s technickými aplikacemi - Collatz, Lothar, 1910-1990 (Teoretická knižnice inženýra, 1965)
Publikace řeší problémy stability a kmitání konstrukcí. Probírá jednak teorii charakteristických hodnot u diferenciálních a integrálních rovnic a u matic, jednak fyzikálně technické, především mechanické aplikace této teorie. Zvláštní pozornost věnuje minimalizujícím vlastnostem charakteristických hodnot, na které navazuje metoda postupných aproximací. Řešené příklady a grafy usnadňují výklad.