Praha v červnu 1953 : dělnická revolta proti měnové reformě, vyjednávání v továrnách a strukturální proměna dělnické třídy - Šlouf, Jakub, 1982- (Šťastné zítřky (Academia), 2021)
Odborná historická publikace zachycuje červnové události roku 1953, kdy se dělníci několika pražských průmyslových podniků bouřili proti ohlášené měnové reformě a připravovali také protestní pochod na Pražský hrad.Historik Jakub Šlouf, vědecký pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů, na základě archivních pramenů rekonstruuje v knize nejen zmíněné červnové události roku 1953, ale zachycuje také atmosféru v tehdejším průmyslu a změny, ke kterým v továrnách došlo.