Praha v červnu 1953 : dělnická revolta proti měnové reformě, vyjednávání v továrnách a strukturální proměna dělnické třídy - Šlouf, Jakub, 1982-; Academia (nakladatelství); Ústav pro studium totalitních režimů (Praha : Academia ; Ústav pro studium totalitních režimů, 2021)
Odborná historická publikace zachycuje červnové události roku 1953, kdy se dělníci několika pražských průmyslových podniků bouřili proti ohlášené měnové reformě a připravovali také protestní pochod na Pražský hrad.Historik Jakub Šlouf, vědecký pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů, na základě archivních pramenů rekonstruuje v knize nejen zmíněné červnové události roku 1953, ale zachycuje také atmosféru v tehdejším průmyslu a změny, ke kterým v továrnách došlo.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
České a anglické resumé
Keywords: 1948-1956; 1953; protestní hnutí; sociální hnutí; stávky; měnová reforma (1953 : Československo); dělníci; průmyslové podniky; komunistický režim; Československo; Praha (Česko); monografie; protest movements; social movements; strikes and lockouts; monetary reform (1953 : Czechoslovakia); working class; industrial enterprises; communist regime; Czechoslovakia; Prague (Czechia); monographs