Politická resilience za hranicemi neoliberalismu - Bíba, Jan; Lánský, Ondřej, 1981-; Filosofický ústav (Akademie věd ČR); Univerzita Karlova; Nakladatelství Karolinum (Praha : Filosofický ústav AV ČR, v.v.i. : Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2025)
Kniha přináší kritickou reflexi pojmu resilience v kontextu krize současné demokracie. Ukazuje, že resilience se stala klíčovým, avšak rozporným termínem, který v neoliberálním diskurzu často podporuje individualizaci odpovědnosti a depolitizaci společenských problémů. Autoři však nezůstávají pouze u kritiky, ale rozvíjejí alternativní pojetí politické resilience. Vycházejí z přesvědčení, že demokracie v éře komplexity a nejistoty nemůže spoléhat pouze na stabilitu či robustnost institucí, nýbrž vyžaduje kolektivní proces kreativní a reflexivní adaptace. Ten vedle proměny institucí zahrnuje také afektivní kapacity občanů a demokratického étosu jako takového. Demokratická resilience tak není chápána ani jako technika řízení, ani jako strategie přežití, ale jako způsob, jak udržet otevřený prostor pro kritiku, spolupráci a sdílené politické jednání.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Anglické resumé
Keywords: demokracie; neoliberalismus; politická stabilita; eroze demokracie; politická filozofie; politická resilience; monografie